Tuesday, 7 May 2013

Jual Mahal ke?

Assalamualaikum... Lama sudah tak ke alam maya ni.. Hmm.. Busy la... Dgn PRU-13 lg... Hehe...

Tapi, PRU bukan topik hari ni. Hari tu ada sembang dgn kawan. Begini sinopsis ceritanya.

"Fai [bukan nama sebenar], ada org nak masuk line [faham2 sendiri ye]" 
"Yeke? Sape, Sya?"
"Hmm.. Sya tak tau tapi Fai kenal la org tu"
"So, Sya rase?" 
"Skrg Sya tak ready utk buka hati kpd sesiapa. Fai kan tau hati Sya semenjak kes tu. Lagipun Sya tak nak org yg kita dah selalu b'sua muka" 
"Hmm... Betullah, memang bosan sikit la. Tapi Sya tak takut ke kalau jual mahal sgt?" 
"Memanglah takut. Sya selalu kecewakan orang. Tapi at the same time, Sya tak nak sesiapa menaruh hati & mengharap. Lagipun, kite ni kan cari 'soulmate' kne la betul2.. Tak nak la atas dasar ape2.. Sya nak orang yg betul2 faham Sya. Sedia menerima kekurangan Sya. Sya memang la nampak baik, lembut & sopan kat pandangan orang. Tapi, belakang org tak kenal pun... Hmm.. Susah.. [sedikit merintih la]" 
"Hmm.. Betul juga.. Tapi Sya tak nak istikharah dulu?" 
"Selain istikharah, kita kan boleh ikut fatwa hati kan? & Sya yakin utk tidak menerima setakat ni. Takpe, tak perlu risau. Andai ketemu, maka tertautlah hati dgn jodoh Sya. Jika tertaut, maka t'nikahlah kami.. Hehehe.." 
"Hmm... Kalau tu yg t'baik, ikut Sya la"

Itulah sinopsis dialog antara saya & teman. Yup, sesiapa pun pasti akan merasa risau dgn jodoh  masing2. Saya akui, saya banyak menolak dari menerima apatah lagi memberi cinta. & selalunya apa yg saya suka bukanlah yg t'baik utk saya. Saya tau saya seorang yg cerewet especially dalam memilih soulmate. Saya bukan mengejar yg sempurna. Namun, saya hanya mencari  yg match dgn jiwa saya. Namun, tak dinafikan saya juga inginkan kriteria t'tentu utk memilih pasangan [kalau penuhi kriteria tu kira bonus la].. Tapi semua tu tak penting la..

Teman saya mendefinisikan saya sbg seorang yg suka 'jual mahal'. Yup, saya agak akui. Huhu. Saya tidaklah setanding dgn bidadari dari kayangan ke, model2 superstar ke.. Tapi sekadar cukup sifat utk org b'minat b'kenal2an. Dahulu saya b'sekolah di sekolah perempuan sehingga form 3 & melanjutkan pelajaran di KISAS. Jadi, the conclusion is saya tak b'kesempatan b'gaul dgn lelaki ketika di alam remaja. Bila masuk matriks, baru mix sikit2 sampailah sekarang saya mula biasa. So, bila ada org nak kenal pada waktu tu, saya
lebih suka berikan senyuman & let it go.


Bila teman saya kata saya jual mahal, saya t'fikir "betul ke aku jual mahal?".. & ada juga t'fikir "Macamane kalau aku tak laku dah? Aku akan jadi anak dara tua ke?" Hmmm... Tapi, tu semua hanya mainan perasaan. Takde siapa tau perancangan Allah Ta'ala. Yup, memang aku dalam misi pencarian la jugak. Tapi setakat ni aku rasa better aku duk diam & b'uzlah. Ta'abbud kpd Allah lagi penting! Aku yakin dgn janji-Nya. Lambat atau cepat, Allah pasti akan kurniakan aku someone yg faham aku luaran & dalaman. So, janganlah takut andai rasa diri tu 'jual mahal'! Mungkin ada pros & cons. Cubalah perbaiki apa yg tak kena dalam diri kita.. 

DON'T WORRY! PUT UR TRUST IN ALLAH.. HE KNOWS MUCH BETTER THAN U... [^^,]

1 comment: