Saturday, 15 December 2012

Bila Mahu Bersyukur?


 Di saat diri ditimpa ujian
Baru ku sedar
Betapa banyaknya nikmat
Yg jarang sekali aku syukuri


Itulah lumrah, fitrah insani
Di saat kehilangan
Baru tercari
Baru ingin disesali
Sedangkan segalanya telah berlalu
Tidak bisa untukku putar kembali
Segalanya tersimpan rapi di memori
Semoga Allah memandu diri ini
Ke jalan yg Dia redhai
 Betullah seseorang itu jarang sekali mereka mensyukuri sesuatu yg berada di depan mata mereka. Tidak kisahlah betapa tingginya ilmu, andai tiada perasaan syukur itu then it’ll be nothing la. Easy to say.

Hal ini berlaku sendiri ke atas diri saya, yg saya rasa perlu untuk saya share coz tak tahu kenapa ianya benar2 mengetuk pintu hati saya agar saya lebih sedar akan hal ni.

Alkisahnya terjadi semalam. Ingin dijadikan cerita, semalam kelas saya banyak gak kosong tak tahu kenapa. Pelik pula rasanya bila ada waktu free. So, free from 1 pm la. Next class at 4 pm in the ward la.

Then, I decided to go back to the hostel. Hoorayy!!! Sleeping hour... Huhu... Excited t’lebih la kn bila waktu free camni. Well, as a medical student bila dapat ada waktu free je xde benda lain melainkan tidurlah yg menjadi keutamaan (This shouldn’t be a typical medical student la, it’s atypical actually =P) Selalunya saya x balik hostel pun, kalau rajin saya duk baca buku, revise2 ckit @ rehat2 di surau. Tapi semalam mmg nk sgt balik... Hehe...

Kemudian, saya pun balik solat, buat keje ckit & bila mata penat saya pun tidur. Sedapnya tidur. Tapi time 2 dah dekat pukul 3. Saya cakap kat diri, “hmmm... Ni kena bangun b4 3.30 ni, nanti nk gi hospital lg”. Then, saya hidupkan alarm. Hujan pun turun dgn lebatnya menjadikan tidur saya b’tambah lena & sangat seronok. ^_^

Kemudian, saya t’sedar. Alamak jam menunjukkan dekat 3.30 ni. Waktu 2 nk bangun dr katil dgn cuaca yg sgt m’uji keimanan ni mmg sgt sukar. Huhu. Then, I sent SMS to 1 of my friend. B’tambah ujian apabila dia gtau, dia cam malas nk gi. Huhu. Perghh!! Saya pun masa 2 dh rasa, “Alaaa malasnya!!!”

Kemudian, entah macamana Allah dtgkan lintasan di dalam hati ke fikiran ke apa2 lah kan. “Wahai Aisyah, pada waktu kamu accident 2 Allah bg kamu cuti 6 hari. Tapi kamu kata bosan duk bilik, nak gi kelas. Tapi kenapa sekarang ni bila Allah dah bagi kesembuhan kepadamu, kamu rasa malas pula nak m’hadirkan diri ke kelas?” MasyaAllah, tabarakallah... Pd waktu 2, saya rasa sedih sgt coz nampak sgt saya ni seorang yg kufur akan nikmat-Nya. Diri t’tunduk malu. Dalam k’adaan yg agak malu itu, maka saya b’siap. Hendak dijadikan cerita, hujan yg tadinya agak lebat tiba2 reda. Disaat kaki saya melangkah keluar bilik, wahh!! Dh x hujan! MasyaAllah, saya b’tambah malu coz hujan pun Allah hentikan bagi memudahkan saya berjalan ke kelas. Baiknya Allah! Saya pun berjalan berseorangan.

Disaat saya berjalan, dengan perasaan malu menyelubungi jiwa saya memohon agar Allah ampunkan dosa2 saya dgn ujian accident yg Dia turunkan hari 2. Hati ini juga rasa malu coz s’andainya saya x hadir ke kelas itu saya adalah seorang yg zalim jugalah. Coz pada petang itu sahabat yg banyak membantu disaat saya accident yg akan buat case presentation. Dia telah korbankan waktu free yg dia ada, (disaat saya dapat tidur di bilik) untuk cari case nak present kt kami petang tu. So, dgn hadiri kelas ni adalah satu penghargaanlah buat dirinya (setiap org alami case presentation) Tiba2, 1 msg masuk. Huhu.
“Sya dh gi ke?”
“Haah. Nape? Nk dtg plak ke?”
“Hehe. Tiba2 ase b’salah la..”
Tidak disangka-sangka aura yg saya alami 2 menimbulkan rasa b’salah kepada kawan saya yg tadinya cam malas nak gi 2.. Huhu..

Conclusion: Tolonglah hargai nikmat yg ada dgn sebaiknya. Selaras dengan firman Allah, ”Dan bersyukurlah, maka akan aku tambah nikmat kepadamu. Dan janganlah kamu kufur, jika tidak maka amat pedihlah siksaan Allah ke atas mu...”

(11.59pm ~ 14/12/2012)

2 comments: